Paasheuvelweg 25 1105 BP Amsterdam Tel:020-6500100

Voorbeeldwebsite Uw Podotherapeut Online

Bent u op zoek naar een podotherapeut? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij staan voor kwalitatieve en persoonlijke podotherapie en daarbij werken wij met effectieve behandelmethodes. Onze enthousiaste therapeuten staan graag voor u klaar.

Adresgegevens

Paasheuvelweg 25
1105 BP Amsterdam
Tel:020-6500100
helpdesk@pharmeon.nl

Terug naar overzicht

Hypermobiliteit

Wat is het?

In het hele lichaam heeft u ligamenten (banden) die de botten bij elkaar houden. Bij hypermobiliteit zijn deze banden in het hele lichaam te slap of te lang.

Oorzaken

Veelal is hypermobiliteit aangeboren. Maar ook door een verandering van de hormoonspiegel kunnen de ligamenten veranderen van spanning. Bijv. tijdens de zwangerschap is dit nodig om te kunnen baren. Echter zal deze verweking niet alleen plaats vinden in het bekken maar ik het hele lichaam. Vaak hebben vrouwen daarom na een zwangerschap grotere voeten.
Bij het ouder worden veranderd ook de spanning op de ligamenten. Het lichaam wordt vaak korter ( ook a.g.v. osteoporose) en de voeten worden langer . Niet de botstukken worden daarbij langer, maar door het losser worden van de ligamenten ontstaat er meer ruimte tussen de gewrichten waardoor de voet meer ruimte in de schoen vraagt dan voorheen.

Bij kinderen in de groei, groeien ook de spieren en de ligamenten in de lengte. Doordat de verschillende structuren niet altijd in het zelfde tempo groeien ontstaat er soms een dysbalans. Het kind is dan niet sterk genoeg om de voet netjes neutraal onder het onderbeen te houden en zakt dan teveel naar binnen. Hierdoor kunnen klachten van diverse aard ontstaan. In de puberteit worden kinderen van zelf sterker en komt het lichaam meer in balans. Vaak is dat het moment dat ze sterk genoeg zijn om hun voet en been in de juiste stand te houden en ontstaan er daardoor ook geen klachten meer.

Symptomen

Te slappe banden kan over het hele lichaam voorkomen. Dit kan verschillende klachten in het bewegingsapparaat geven:

  • Vermoeidheid in de voeten/ benen/ rug. Veelal compenseert u de slappe banden met het aanspannen van de spieren. Dit kan vermoeidheid in de voeten en benen geven. Niet iedereen weet van zichzelf of hij of zij snel vermoeid is, omdat uw deze vermoeidheid ervaart bij uw lichaam en uw levensstijl.
  • Snel zwikken van de enkels
  • Pijnklachten in voeten, benen of heupen
  • Naar binnen staan van de voeten
  • Snel slijten van de schoenen

Wat kan een podotherapeut doen?

Een podotherapeut kan de voetstand en het looppatroon verbeteren. Hierdoor worden de beenspieren op de juiste manier belast waardoor men minder vermoeid zal raken. Tevens oefent u door gebruik van de zolen de spieren op de juiste manier waardoor de belastbaarheid ook groter zal worden. Er wordt een stabieler looppatroon gecreëerd. Door het verbeteren van de voetstand en het looppatroon, sluit ook het enkelbot (de talus) mooi in de enkelvork, wat de kans op zwikken verkleind.

Ook stevig schoeisel is van belang bij klachten van deze aard.
Daarnaast kunt u de spieren zelf versterken, door bijvoorbeeld regelmatig sporten of dagelijks spierversterkende oefeningen te doen. Een fysiotherapeut kan u hierin begeleiden. Hierdoor wordt u niet alleen sterker maar zal ook de coördinatie verbeteren.

Bron: Rondom Podotherapeuten